SBNO.ORG

Terheijden

In het Brabantse Terheijden staat het "Witte" Kerkje, Deze kerk van de Protestantse Gemeente Terheijden-Wagenborg wordt beheerd door de Stichting exploitatie Witte Kerkje Terheijden. In deze kerk werd door de orgelbouwer J.J. van den Bijlaardt uit Dordrecht in 1889 een orgel geplaatst waarbij hij gebruik maakte van diverse oudere onderdelen zoals de klaviatuur, de windlade en een hoeveelheid pijpwerk. Alles van onbekende herkomst maar wel daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.
In 1930 werden door de orgelmaker De Koff werkzaamheden uitgevoerd waarbij ook enkele wijzigingen werden aangebracht. In 1973/1974 heeft er opnieuw een uitgebreide restauratie plaatsgevonden. In overleg met adviseur Jaap Hillen en orgelbouwer H.J. Vierdag Uit Enschede is het orgel toen ingrijpend aangepast. Bij deze restauratie is zoveel mogelijk het oorspronkelijke materiaal gehandhaafd.
In 1997 is nog aan het orgel gewerkt waarbij de slepen van de windladen zijn vervangen en is het metalen pijpwerk hersteld. Nu is groot onderhoud nodig dat zal worden uitgevoerd door Pels en van Leeuwen. De Stichting heeft besloten om hier € 1.500 aan bij te dragen.


2024 © Alexander Bunt