SBNO.ORG

Oudewater

In het prachtige en sfeervolle stadje Oudewater prijkt de fraaie oude Grote of Michaelskerk. In deze kerk vinden we een groot Kam en van der Meulen orgel uit 1840. Oorspronkelijk kreeg de Utrechtse orgelmaker Wander Beekes de opdracht om het oude orgel uit de Nieuwe Kerk te Delft, dat daar in 1839 was vervangen door het huidige Bätz-orgel te plaatsten in Oudewater. Hij had het oude orgel van Delft gekocht.
Echter doordat Beekes in maart 1838 kwam te overlijden voordat hij dit kon uitvoeren en zijn werkplaats (en opdrachten) werden overgenomen door Kam en van der Meulen, werden deze laatste belast met de bouw van het nieuwe orgel voor Oudewater.
Echter is door Kam en van der Meulen uiteindelijk een compleet nieuw orgel gemaakt in een voor hen typerende kas, waarbij het oude Delftse pijpwerk wordt omgesmolten (en er tin aan wordt toegevoegd) terwijl alleen de Vox Humana (die van voor 1633 dateert) op het bovenwerk wordt geplaatst.
In 1895 wordt er aan het orgel gewerkt door Bakker en Timmenga, in de 20ste eeuw blijft het instrument vrijwel ongewijzigd tot 1960. In verband met de kerkrestauratie werd het toen gedemonteerd en na de voltooiing herplaatst waarbij de balgen in de toren werden geplaatst en het orgel naar achteren werd geschoven. De laatste restauratieve werkzaamheden werden in 1995 uitgevoerd door de orgelmakers die het orgel in 1960 herplaatsten en het sinds die tijd in onderhoud hadden, Bakker en Timmenga te Leeuwarden.
Nu is er echter uitgebreid groot onderhoud nodig waarbij ook enkele specifieke problemen zullen worden aangepakt. Naast schoonmaak en herstel van pul-peten zijn er ook werkzaamheden nodig aan de tongwerken van het Pedaal. Tevens dienen enkele lekkages te worden gedicht. De orgelmaker van Eeken te Herwijnen gaat dit uitvoeren terwijl de Stichting deze werkzaamheden steunt met een bedrag van € 2.500,00.


2024 © Alexander Bunt