SBNO.ORG

Strijen

In 1938 werd in Amsterdam de Eilandskerk gesloten, later in de oorlog werd deze als gaarkeuken ingericht. In 1941 werd het orgel van deze kerk, dat in 1844 door de orgelmaker Hermannus Knipscheer II was gemaakt, gedemonteerd en verkocht aan de Gereformeerde kerk te Strijen in de Hoekse Waard. Het werd hier geplaatst door de toen pas begonnen orgelmaker Ernst Leeflang. Dit orgel, dat een hoge artistieke waarde vertegenwoordigd, staat sindsdien wat gedrongen in deze verhoudingsgewijs kleine kerk uit het einde van de 19ste eeuw.
Samen met het Knipscheer orgel in de Noorderkerk te Amsterdam behoort dit orgel tot de grootste werken binnen het oeuvre van Knipscheer II, de belangrijkste orgelmaker van drie generaties. Ondanks latere wijzigingen is het orgel relatief gaaf bewaard gebleven. Wel werd na 1852, toen de orgelmaker Flaes&Brunjes het onderhoud overnamen, het klankbeeld geleidelijk omgebogen naar het Flaes ideaal. Hierbij werd ca. een kwart van het pijpwerk vernieuwd. Bij de overplaatsing naar Strijen sneuvelt de oude windvoorziening van Knipscheer. Ook heeft het orgel te lijden van de watersnoodramp in 1953, Leeflang hersteld dit in 1956.
Echter werd duidelijk dat een grote restauratie onvermijdelijk is, die in fases wordt uitgevoerd, steeds door de orgelmakers Reil. In 1992 op basis van een restauratieplan van Klaas Bolt, in 1996 en nu onder advies van Aart Bergwerff. Nu is de laatste fase aan de beurt, de Stichting heeft voor dit belangrijke orgel een bedrag van € 2.500,00 uitgetrokken.


2024 © Alexander Bunt