SBNO.ORG

Maastricht

In Maastricht staat aan het Vrijthof de bekende (Protestantse) St. Janskerk, naast de St. Servaas Basiliek (gescheiden door de straat Het Vagevuur!). In de St. Janskerk staat een orgel wat oorspronkelijk in 1780 is gebouwd door de orgelmaker Joseph Binvignat. In de 19de eeuw werd door Peereboom en Leiser een vrij pedaal toegevoegd en rond 1900 volgt dan helaas een complete pneumatisering.
Het in deplorabele staat verkerende orgel wordt dan uiteindelijk in 1992 door de orgelmaker Verschueren geheel gerestaureerd c.q. gereconstrueerd in de geest van Binvignat. In feite bouwde Verschueren een nieuw orgel in de oude kas met gebruikmaking van het oude pijpwerk in Maastricht (van Binvignat en Pereboom&Leijser) en dat van het voormalige orgel in de Oude Kerk te Wezep, dat Vlaamse kenmerken heeft, waarschijnlijk van Van Peteghem.
Dit orgel is nu toe aan groot onderhoud om het functioneren voor de komende jaren te verzekeren. Dit zal onder advies van Marcel Verheggen worden uitgevoerd door Verschueren en wordt door de Stichting ondersteund met € 3.000,00.


2024 © Alexander Bunt