SBNO.ORG

Velp

In de Grote Kerk te Velp is oorspronkelijk een orgel van de Goudse orgelmaker H.H. Hess uit 1772. De kerk waar het in eerste instantie voor werd gebouwd was de R.K. schuilkerk "Buiten de Wittevrouwenpoort" te Utrecht. In 1814 werd het orgel door A. Meere waarschijnlijk ongewijzigd geplaatst in de oude St. Janskerk te Velp. In 1841 werd in Velp deze kerk, op een andere plaats, vervangen door de huidige Grote Kerk, een Waterstaatskerk. Hierin werd het orgel geplaatst, eveneens door A. Meere. In 1894 volgt dan uitbreiding met een vrij pedaal in pedaaltorens en een tweede manuaal door de orgelmaker Leichel te Arnhem.
In 1935 komt de grote ombouw naar pneumatiek en uitbreiding door Valckx en van Kouteren te Rotterdam. Nadat deze pneumatiek het begaf werd door Albert de Graaf te Leusden in 1990 onder advies van Klaas Bolt de oude Hess/Meere situatie gereconstrueerd, zij het met handhaving van een vrij pedaal. Voor een tweede manuaal (in de geest van Hess) waren toen geen middelen beschikbaar.
Nu is dit orgel aan groot onderhoud toe waarbij tevens een tweede manuaal zal worden toegevoegd. Dit zal worden uitgevoerd door de orgelmaker Elbertse onder advies van Aart Bergwerff. De Stichting gaat aan het groot onderhoud bijdragen met een bedrag van € 1.500,00.


2024 © Alexander Bunt