SBNO.ORG

Harkstede

De kerk van het Groningse Harkstede en het Schnitger orgel zijn volstrekt uniek. Beide zijn van 1692 tot 1700 tot stand gekomen op initiatief van Henric Piccardt, die in een later bij de kerk getrokken werkruimte had en ook samen met zijn vrouw in de kerk (onder zijn werkruimte) ligt begraven.
Het kleine orgel met 7 stemmen werd door Arp Schnitger gemaakt en is van grote allure. Het front is gaaf bewaard evenals 5 van de 7 stemmen in hun oorspronkelijke intonatie. In 1907 heeft echter orgelmaker Mart Eertman tegen de oude Schnitger kas een nieuw orgel gebouwd waarin de oude stemmen werden opgenomen. Dit Eertman orgel is ook een rijksmonument en dient te worden behouden.
Concreet wordt het Schnitger orgel volledig in de oude staat gereconstrueerd (compleet met kort octaaf en middentoonstemming) en zal het Eertman orgel na restauratie en mét het originele Schnitger pijpwerk, tegen de achterwand van de opnieuw in te richten bibliotheek komen te staan. Hiermee ontstaat een uniek Schnitger studie-centrum. Het werk zal worden uitgevoerd onder advies van Hans Fidom door de orgelmakers Edskes (Schnitger orgel behalve het pijpwerk), Reil (pijpwerk Schnitger orgel) en Bakker en Timmenga (restauratie en verplaatsing Eertman orgel). De Stichting heeft voor dit belangwekkende werk € 5.000,00 toegezegd.


2024 © Alexander Bunt