Toekomstige activiteiten

Voorjaarsexcursie Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel 2018

Op 5 mei 2018 hoopt de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel haar traditionele voorjaarsexcursie te houden. Het doel zal dit keer de historische stad Delft zijn waar we drie orgels willen bezoeken waar de Stichting in het (al dan niet recente) verleden donaties aan verstrekt heeft. Het programma ziet er als volgt uit:

10.00—10.30 uur ontvangst met koffie/thee etc. in de Lutherse Kerk aan het Noordeinde 4. Hier wordt het van Oeckelen orgel gedemonstreerd en bespeeld door Petra Veenswijk, terwijl uitleg wordt gegeven over de restauratie door Reil, onder advies van Cees van der Poel, waarvan de eerste fase is gerealiseerd.

Na vrije tijd voor de lunch (op eigen gelegenheid) waarbij o.a. de Oude Kerk kan worden bezocht, gaan we om 14.00 uur verder in de Nieuwe kerk aan de Markt. Hier licht Aart Bergwerff, adviseur bij de laatste restauratie, de herstelwerkzaamheden aan het Jonathan Bätz orgel uit 1839 door Pels & van Leeuwen toe, en bespeelt daarna het instrument met een fraai programma.

Tot slot om ca. 15.00 uur lopen we naar de naast de Nieuwe kerk gelegen Maria van Jessekerk waar Petra Veenswijk ons ontvangt op haar Maarschalkerweerd orgel. Dit instrument dat, met name voor de tractuur, een aantal jaren geleden door de orgelmakers Elbertse in oude luister werd hersteld, is een van de belangrijkste orgels in het oeuvre van Maarschalkerweerd. Petra speelt een passend programma en we sluiten deze dag af met koffie/thee waarbij de vrijstaande speeltafel kan worden bezichtigd en met Petra kan worden nagepraat. Om 17.00 uur hopen we dan deze dag te besluiten.

Delft is uiteraard uitstekend per trein te bereiken, en alle kerken liggen op loopafstand van het station en van elkaar.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ook niet-donateurs zich voor deze excursie kunnen aanmelden, om zodoende met de Stichting kennis te kunnen maken. De deelnameprijs voor donateurs is 25,00, niet-donateurs betalen 30,00.

Aanmelden bij voorkeur op orgelstichting@hetnet.nl of telefonisch op dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur op 0525-684220 bij de administratrice Mevr. Roozeboom onder vermelding van naam, adres en het aantal deelnemers.

U bent definitief aangemeld na uw betaling op rekening NL06 INGB 0003 0927 57 onder vermelding van “voorjaarsexcursie”, aantal personen, naam en adres. Bij aankomst in de Lutherse kerk wordt het programmaboek en toegangsbewijzen voor de Oude en de Nieuwe kerk aan de deelnemers uitgereikt.

Scheemda, voormalige Hervormde Kerk | Beeld Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nieuwe website online

Op 1 juli 2015 is onze nieuwe website online geplaatst. Deze nieuwe website is nog in ontwikkeling en zal de komende tijd verder gevuld worden.

Lees meer....